Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

180 години от рождението на композитора Камий Сен-Санс

| обновено на 30.10.15 в 18:19
Камий Сен-Санс

Eдин от най-любимите на публиката представители на романтичната епоха във френската музика - композиторът Камий Сен-Санс е роден на 9 октомври 1835 година. По този повод в рубриката "Годишнини" на предаването "Алегро виваче" проследихме неговия жизнен и творчески път.

Ето откъс от статията на Ромен Ролан за Камий Сен-Санс, публикувана в книгата му “Музикантите на нашето време“:

На Сен-Санс се падна твърде рядката чест да се види в положението на класик още докато е жив. Неговото име, дълго време непризнавано, си завоюва всеобщо уважение както със силата на благородството на неговата личност, така и със силата на съвършенството на неговото изкуство. Нито един художник не го е било грижа толкова малко за публиката, не е бил по-равнодушен към мнението на тълпата и избраните от Сен-Санс. Още като дете той изпитвал нещо като физическо отвръщение към успеха... След избирането му за член  на Академията, след „Хенри Осми“ и Симфонията с орган, той си остава все така независим, както пред лицето на похвалите, така и пред порицанията.

С годините, когато при него дойде известността, той никак не се промени. Преди време писа на немски журналист: “Твърде малко съм чувствителен към критиката и похвалите, не защото преувеличавам значението си - това би било глупост - а защото аз, създаващият произведенията си съобразно функциите на своята природа, подобно на ябълково дърво, раждащо ябълки, няма защо да се безпокоя за мнение, което може би е изказано за моя сметка.“ Такава независимост е рядкост във всички времена, още повече в нашето време - време на тираничната власт на общественото мнение и особено във Франция, където художникът е свързан със своето общество повече, отколкото където и да е другаде. От всички свойства на художника независимостта е най-ценното, защото от нея зависят всички останали, тя служи за гаранция на неговата съвест и вътрешна сила. Затова и трябва да бъде изтъкната на преден план.

Чуйте исторически факти за живота на Камий Сен-Санс и творби на композитора в звуковите файлове.







Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!