Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

170 години от рождението на сър Артър Съливан. Оперетата „Йомените от Гвардията“

Снимка: Архив
Оперната вечер на програма “Христо Ботев” тази събота е посветена на един талантлив композитор и театрал, който не е особено популярен в Европа, нито в света, затова пък в родината си – Великобритания, е считан за истински гений. Сър Артър Съливан е роден на 13 май 1842 година в Лондон и е започнал кариерата си като сериозен автор на симфонична и оперна музика. Към жанра на оперетата той се обръща съвсем случайно, но когато съдбата го среща с драматурга сър Уйлям Шуенк Гилбърт, двамата се превръщат в удивителен тандем и след като създават общо 14 комични опери (или оперети), Гилбърт и Съливан заемат в музикалния театър на англоезичните страни мястото на Офенбах във Франция, Щраус в Австрия и Лехар и Калман в Унгария. И до ден днешен във всички британски театри се поставят тъй наречените „Савой опери“ на Гилбърт и Съливан, а освен това Англия си има и специална трупа, която представя само техните творби. Голяма част от британците от ранно детство са възпитавани с творчеството на Гилбърт и Съливан, всички тананикат мелодиите на Съливан, а стотици остроумни фрази на Гилбърт отдавна са се превърнали в словесни хитове. Техните пиеси се представят още в училищната самодейност, цяла Англия е изпълнена с любителски „Общества на Гилбърт и Съливан“, които изпълняват или отделни откъси или целите им оперети в различни версии. Понякога и чужденци попадат под очарованието на марката „Гилбърт и Съливан“ и стават техни горещи поклонници. Такъв е случаят например с прочутия импресарио и балетмайстор Сергей Дягилев, или с великия композитор Игор Стравински. Дягилев не само е бил страстен „фен“ на Гилбърт и Съливан, но за собствено удоволствие е превеждал някои от най-популярните музикални номера от оперетите им на руски език.
170-те години от рождението на сър Артър Съливан бяха повод през изминалата 2012 Великобритания отново да напомни за своя талантлив композитор и тази вечер, наред с друга негова музика, ще прозвучи една от най-ярките „Савой-опери“ – „Йомените от гвардията“, представена на сцената на Роял Албърт Хол в полу-концертно изпълнение в рамките на фестивала BBC Proms в Лондон, на 19 август 2012 година с участието начастват солисти, хор BBC Singers и Концертния оркестър на BBC с диригент Джейн Глоувър.
Световната премиера на “Йомените от гвардията, или Веселякът и неговата девойка” е представена за първи път в Театър Савой на 3 октомври 1888 година и е последвана от 423 спектакъла. Тя е доста различна от останалите творби на Гилбърт и Съливан. Тук липсва характерния за оперетата истински щастлив финал. В това либрето Гилбърт развива своя отличителен фарсов стил, с бляскаво чувство за хумор, но сюжетните поврати са доста по-романтични, отколкото сатирични, а любовта тържествува единствено за двама от главните герои, останалите или се омъжват против волята си, или като бедния шут Джак Поинт, умират от нещастна любов. Място и време на действието – Лондонският Тауър, XVI век, по време на царуването на Хенри XVIII.

В ролите:
Сър Ричард Чъмънли, Лейтенант на Тауър – Лий Мелроуз
Полковник Феърфакс, затворник със смъртна присъда – Андрю Кенеди
Сержант Мерил, от Йомените от Гвардията – Марк Ричардсън
Ленард Мерил, негов син – Том Рандъл
Джак Поинт, странстващ шут и актьор – Марк Стоун
Уилфред Шадболт, Главен тъмничар и Помощник изтезател – Тоби Стафорд Алън
Елси Мейнард, странстваща певица и актриса – Лиза Милн
Фиби Мерил, дъщеря на Сержант Мерил – Хедър Шип
Госпожа Каръдърс, Икономка на Тауър – Фелисити Палмър
Кейт, нейна племенница – Мери Беван
Първи йомен – Джонатан МакГъвърн
Втори йомен – Маркъс Фарнсуърт


Съдържание на операта

събота, 29 декември, от 20.00 часа
По публикацията работи: Цветана Тончева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени